A Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend avatása Máltán a Szuverén Ciprusi Lovagrend részvételével

Málta neve hallatán, vagy megpillantva a nyolc csúcsú fehér keresztet sokunkban elindul egy különös érzés és kíváncsiság a történelem e rendkívüli fejezete iránt. Ilyenkor érthető nosztalgia ébred azokban, akiknek az identitásához szorosan kapcsolódik a lovagi lét és szellemiség, amely a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend tagjai által 485 évvel ezelőtt létrehozott önálló államalakulatban testesül meg.

1530. július 24-én V. Károly német-római császár és spanyol király jóvoltából jöhetett létre a szuverén lovagi állam Málta szigetén, nyolc nyelvi perjelséggel, amelyet világszerte elismertek.

Ettől kezdve ismeri a világ Máltai Lovagokként azokat, akiknek elődei a XI. században Jeruzsálemben megalapították a Szent János lovagok rendjét. A spanyol király nagyvonalúságát jelzi, hogy az általa adományozott terület – amelyhez akkor Tripoli is hozzátartozott – viszonzásaként a lovagoknak minden évben mindössze egy máltai sólymot kellett ajándékozniuk az uralkodó részére, Mindenszentek napján.

A Lovagrend történetének legnagyszerűbb időszaka volt a Máltán töltött 268 év, ezalatt a lovagok a 27 Nagymester irányításával virágzó lovagi államot, teljes infrastruktúrát, és jól működő rendszert hoztak létre a semmiből, amely egész Európa csodálatát kivívta.

Ennek az időnek számtalan építészeti és kulturális emlékét, tárgyi örökségét, jelképét, hagyományát és legendáját őrzi ma is a sziget. Nem meglepő, hogy büszkeséget és erős vonzalmat érzünk a lovagok dicső múltja és Málta iránt, bármelyik országban is élünk, mint Máltai Lovagok vagy Dámák, a nagyszerű elődök utódaiként, arra vágyva és törekedve, hogy méltóak lehessünk hozzájuk.

Mindig nagy öröm Máltára utazni, mert ott van lovagi történelmünk jelentős része, kicsit olyan érzés ez, mintha hazamennénk.

Így történt ez most is, amikor 2015. április 25-én az Egyesült Nagy Priorátusok Jeruzsálemi Szent Lázár Kórházi Lovagrend Málta és Gozó Nagypriorátusa által szervezett avatási ceremónián jelen volt a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége (KMFAP) delegációja: H.G. Popper György, Lady Popper Anna (mindketten tagjai a Szent Lázár Kórházi Rendnek is), Sir Alexander Czellárik – Szlovák Nagyperjel, és Sir Niklós András személyében.

A Szent Lázár Rend Magyar Nagyperjelségét H.E. Stefán András, a Nagykancellár szárnysegédje, Dáma Veres Viktória és Dáma Niklós Vincze Viktória képviselték.

Az eseményre ezúttal új helyszínen került sor, a festői Naxxar város szívében található gyönyörű XVIII. századi Palazzo Parisio dísztermében.

A színvonalas zenei programmal kísért avatást Őexc. Richard Comyns of Ludston, Supreme Grand Prior és Őexc. Max Ellul a Rend Nagykancellárja végezte.

A Rend tagja lett Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejér megyei szervezetének elnöke.

Ezen alkalommal adta át H.G. Popper György – a Máltai Lovagrend Nagymester-helyettese H.E. Max Ellul Nagykancellár részére a KMFAP Dicsőségért Érdemrend arany fokozatát.

Az avatást díszebéd követte a Palazzo Parisio kertjében.

2015. május 29.

Data Privacy Statement